Ni har alla suttit på lektioner i grundskolan och haft lärare som fullkomligt förtrollat er. Som visat värden genom sin undervisning. Som öppnat ögonen och fått er att vilja ta all kunskap med er ut genom dörren och göra allt man kan för att sträva efter att bli …. (insätt valfri önskan). Sen finns det lärare man haft som gjorde att man tappade all den viljan på mindre än två minuter och somnade med pannan mot bänken.
Det fanns en tredje kategori nämligen de lärare som kändes spännande och som man såg fram mot att ha lektion med, åtminstone i början på läsåret, men på vars lektioner man kom på sig själv med att zoona ut helt. I slutet på lektionerna stirrade ut genom fönstret funderades på något helt annat. Den typen av lärare var Isabella Lövin i sitt premiärtal på Almedalen.

Det har varit ett minst sagt besvärligt år för MP. Handskakningsgate, valhänt mediehantering, att få gå med på starka inskränkningar i asylrätten, sälja kolbiten och byta ett språkrör. Inget av detta syntes till i isabella Lövins anförande. För det var ett anförande. Det var inget tal – hur entusiastiskt de närmast sörjande än applåderade och tjoade.

Jag har den allra största respekt för Isabella Lövins arbete. Som journalist skrev hon begripligt om komplicerade skeenden. Hennes bok tyst hav och hennes engagemang i fiskerifrågor i europaparlamentet har alltid slagit an en sträng hos mig som utbildad och tidigare praktiserande marinbiolog. Som biståndsminister var hon habil och kunnig. Men som talare gjorde hon inget avtryck.

Men det var kanske inte meningen att göra avtryck hos mig som sosse. Förmodligen var anförandet riktat till de redan frälsta, till de som inte sviktat i sin MP-övertygelse. ”Jag har varit runt i världen och alla gillar Sverige”. ”Jag har varit runt i världen och nu har vi världens chans att flytta miljöfrågorna framåt i olika forum”. Och visst har hon rätt, men det är inga nyheter.

Så, MP ägnade sin dag i talarstolen åt att i princip säga ”Vi sitter i regeringen, därför får vi svälja det mesta. Men som realist så vet jag att vi tar små små miljösteg framåt”

Det kanske fungerar på de närmast sörjande, det kanske dämpar den värsta interna kritiken. Men det vinner inga val 2018.