(publicerat på FB den 17 dec 2018)

Ibland ser man komiker som plockar upp någon absurd nyhet och bifogar ett syrligt ”det är f-n omöjligt att vara ironisk i det här landet”. Just den känslan har jag idag.

För idag biföll högsta förvaltningsdomstolen Vellinges rätt att genom lokala ordningsstadgar förbjuda så kallad ”passiv penninginsamling” eller som man även kallar det – tiggeri.

Märk väl att man inte säger något om aktivt penninginsamlande – något som vare sig Vellinge vill stoppa eller högsta förvaltningsdomstolen prövat.

Så om du är fattig och försöker skramla ihop till din överlevnad så är du passiv. Om du sitter i en bil och gallskriker i en kamera för att tigga pengar via swish för din sk. journalistiska överlevnad är du aktiv.

Om du försöker be om pengar för att skicka till dina barn som bor i annat land är du passiv. Om du däremot är engagerad i Röda Korset och skramlar med insamlingsbössan för att hjälpa barn i annat land är du aktiv. (Inget ont om Röda Korset som gör oerhört mycket gott – fortsätt att skramla med insamlingsbössan)

Kan hålla på med hur många exempel som helst, men kontentan är ändå i slutändan att det finns fult och fint tiggeri. En typ av tiggeri – det passiva penninginsamlandet – som stör och besvärar. Den typen som gör att vi vänder bort blicken. För om vi tittar närmare så skrapas vår egen livsfernissa och vi ser att avståndet mellan den som sitter där och en själv är obefintlig.

Jag är obekväm när jag passerar någon som ber om pengar för sin överlevnad och nej – jag ger inte till alla. Jag är lika besvärad inför den som fått ge upp sin stolthet och integritet för överlevnad som alla andra som passerar. Men jag är helt och hållet främmande och frågande inför att det är den fattige som vi ska förbjuda och inte fattigdomen.

Det är f-n omöjligt att vara ironiskt i detta land som tillåter aktiv-, men förbjuder passiv penninginsamling med hänvisning att den som är passiv stör den allmänna ordningen.