I Anna Kindberg Batras tal så sitter vi alla och grillar. Vi sitter alla med våra svenska värderingar och kokar den svenska färskpotatisen för tidigt så den har kallnat lagom till att köttet blivit för bränt. Regnet hotar i skyn och myggen spanar bakom stugknuten. Men framför allt sitter vi och oroar oss över jobben skolan och omsorgen. Om Anna Kindberg Batra får bli stadsminister, då lovar hon att vi ska få grilla i fred utan oro för framtiden.

Precis så dåligt var talet i sin dramaturgi. ”Varsågod nu kan ni applådera” (yttrades ett flertal gånger från podiet)

Det var ett klassiskt konservativt borgerligt Moderaterna som målades upp. Den som begår brott ska ha hårdare straff. Vi ska inte ens ha ett andrum i flyktingmottagandet, vi ska ha flyktingpaus. Terrorister angriper för att de hatar frihet. Vi ska gå med i NATO.

Anna Kindberg Batra träffade dock rätt en gång. När hon beskrev det oriktiga i att flytta på nyanlända som börjat etablera sig i en kommun. Men slutledningen var att den som man skulle skylla på var stela byråkrater som såg på människor från ovan och med social ingenjörskonst flyttade människor land och rike runt med ett pennstreck bara för att följa förordningar. Om nu Anna Kinberg Batra vill vara med och ta ansvar börja då med att prata med dina moderata kollegor som styr en rad kommuner runt om i landet. Du kan bland annat prata med dina vänner i Danderyd, Täby och Österåker. Uppmana dem att ta det ansvar som så många andra kommuner faktiskt tagit. Då kanske vi kan skapa hållbarhet i mottagningssystemet när alla tillsammans axlar den gemensamma utmaningen.

Även jobbskatteavdraget har dammats av, fast nu under nytt namn. Förstajobb avdrag heter det visst. Inget nytt under solen med andra ord. Vi fick även ett annans nyord presenterat. ”Bidragstaket” som dock ingen riktigt vet vad det ska innebära eftersom beräkningsexemplen som hittills visats upp varit oerhört vaga. Men att det skulle innebära en rimligare situation för en flerbarnsfamilj med arbetslösa föräldrar tvivlar jag starkt på.

Dagens roligaste måste väl ändå vara uttalandet att Alliansen håller samman och ger gemensamma besked.
Skulle inte tro det.
Kanske kommer något mer sammanhållet längre fram närmare valet men just nu spretar det betänkligt. Liberalerna hoppade av energiöverenskommelsen som Moderater, Centerpartister och Kristdemokrater gick med på. Tidigare i veckan hotade Jan Björklund med att riva upp både denna såväl som den försvarspolitiska överenskommelsen. om de kom till makten efter 2018. Centerpartiet har tagit ställning mot den restriktiva flyktingpolitik som nu förs. Kristdemokraterna, ja de vevar på för fullt med sina gummikulor och vattenkanoner.

Allt de hittills är överens om är sänk lönerna och anställ flera tusen poliser. Det är inte ett regringsalternativ vi ser – det är en invit till SD att bli stödparti.